Foto del docente

Cristina Angeloni

Professoressa ordinaria

Dipartimento di Scienze per la Qualità della Vita

Settore scientifico disciplinare: BIOS-07/A Biochimica

Coordinatrice del Corso di Laurea Magistrale in Nutrizione umana, benessere e salute

Pubblicazioni

Benedetti, L.; Nigro, F.; Malaguti, M.; Di Michele, R.; Angeloni, C., Acute Effects of Dark Chocolate on Physical Performance in Young Elite Soccer Players: A Pilot Study, «APPLIED SCIENCES», 2025, 15, Article number: 965, pp. 1 - 9 [articolo]Open Access

Hrelia, S; Barbalace, Mc; Angeloni, C., Agri-food wastes as natural source of bioactive antioxidants - Third edition, «ANTIOXIDANTS», 2025, 14, Article number: 198, pp. 1 - 7 [articolo]Open Access

Pontifex, Matthew G.; Connell, Emily; Le Gall, Gwenaelle; Lang, Leonie; Pourtau, Line; Gaudout, David; Angeloni, Cristina; Zallocco, Lorenzo; Ronci, Maurizio; Giusti, Laura; Müller, Michael; Vauzour, David, A novel Mediterranean diet-inspired supplement ameliorates cognitive, microbial, and metabolic deficits in a mouse model of low-grade inflammation, «GUT MICROBES», 2024, 16, Article number: 2363011, pp. 1 - 20 [articolo]Open Access

Dilloo, S; Whittaker, A; Chang, X; D'Amen, E; Spisni, E; Hrelia, S; Angeloni, C; Malaguti, M; Dinelli, G; Truzzi, F., Administration of Spermidine and Eugenol Demonstrates Anti-Tumorigenic Efficacy on Metastatic SW620 and Primary Caco-2 Colorectal Cancer Spheroids, «INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES», 2024, 25, Article number: 13362, pp. 1 - 20 [articolo]Open Access

Beghelli D, Giusti L, Zallocco L, Ronci M, Cappelli A, Pontifex MG, Muller M, Damiani C, Cirilli I, Hrelia S, Vauzour D, Vittadini E, Favia G, Angeloni C., Dietary fiber supplementation increases Drosophila melanogaster lifespan and gut microbiota diversity., «FOOD & FUNCTION», 2024, 15, pp. 7468 - 7477 [articolo]Open Access

Cirilli I, Orlando P, Hrelia S, Marcheggiani F, Tiano L, Beghelli D, Angeloni C., Endogenous coenzyme Q content and exogenous bioavailability in D. melanogaster, «HELIYON», 2024, 10, Article number: e37854, pp. 1 - 15 [articolo]Open Access

Prata, Cecilia; Angeloni, Cristina; Maraldi, Tullia, Strategies to Counteract Oxidative Stress and Inflammation in Chronic-Degenerative Diseases 2.0, «INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES», 2024, 25, Article number: 5026, pp. 1 - 4 [articolo]Open Access

Barbalace MC, Freschi M, Rinaldi I, Zallocco L, Malaguti M, Manera C, Ortore G, Zuccarini M, Ronci M, Cuffaro D, Macchia M, Hrelia S, Giusti L, Digiacomo M, Angeloni C, Unraveling the Protective Role of Oleocanthal and Its Oxidation Product, Oleocanthalic Acid, against Neuroinflammation, «ANTIOXIDANTS», 2024, 13, Article number: 1074, pp. 1 - 31 [articolo]Open Access

Hrelia S, Angeloni C, Barbalace MC., Agri-Food Wastes as Natural Source of Bioactive Antioxidants, «ANTIOXIDANTS», 2023, 12, Article number: 351, pp. 1 - 7 [articolo]Open Access

Marrazzo P, Mandrone M, Chiocchio I, Zambonin L, Barbalace MC, Zalambani C, Angeloni C, Malaguti M, Prata C, Poli F, Fiorentini D, Hrelia S., By-Product Extracts from Castanea sativa Counteract Hallmarks of Neuroinflammation in a Microglial Model, «ANTIOXIDANTS», 2023, 12, Article number: 808, pp. 1 - 23 [articolo]Open Access

Alimenti C.; Lianza M.; Antognoni F.; Giusti L.; Bistoni O.; Liotta L.; Angeloni C.; Lupidi G.; Beghelli D., Characterization and Biological Activities of In Vitro Digested Olive Pomace Polyphenols Evaluated on Ex Vivo Human Immune Blood Cells, «MOLECULES», 2023, 28, Article number: 2122, pp. 1 - 22 [articolo]Open Access

Beghelli D, Zallocco L, Angeloni C, Bistoni O, Ronci M, Cavallucci C, Mazzoni MR, Nuccitelli A, Catalano C, Hrelia S, Lucacchini A, Giusti L., Dietary Supplementation with Boswellia serrata, Verbascum thapsus, and Curcuma longa in Show Jumping Horses: Effects on Serum Proteome, Antioxidant Status, and Anti-Inflammatory Gene Expression, «LIFE», 2023, 13, Article number: 750, pp. 1 - 19 [articolo]Open Access

Barbalace MC, Freschi M, Rinaldi I, Mazzara E, Maraldi T, Malaguti M, Prata C, Maggi F, Petrelli R, Hrelia S, Angeloni C., Identification of Anti-Neuroinflammatory Bioactive Compounds in Essential Oils and Aqueous Distillation Residues Obtained from Commercial Varieties of Cannabis sativa L., «INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES», 2023, 24, Article number: 16601, pp. 1 - 21 [articolo]Open Access

Rinaldi, Irene; Barbalace, Maria Cristina; Freschi, Michela; Malaguti, Marco; Digiacomo, Maria; Giusti, Laura; Lucacchini, Antonio; Angeloni, Cristina; Hrelia, Silvana, Investigation of the anti-inflammatory activity of oleocanthal and oleocanthalic acid in an in vitro model of neuroinflammation, in: 1° Congresso intersocietà sui prodotti vegetali per la salute: il ruolo delle piante medicinali nella medicina moderna_PROGRAMMA, 2023, pp. 158 - 158 (atti di: 1° Congresso intersocietà sui prodotti vegetali per la salute: il ruolo delle piante medicinali nella medicina moderna, Padova, 15-17 giugno 2023) [Contributo in Atti di convegno]

Barbalace Maria Cristina, Rinaldi Irene, Freschi Michela, Malaguti Marco, Digiacomo Maria, Giusti Laura, Angeloni Cristina, Hrelia Silvana, L’ossidazione dell’oleocantale in acido oleocantalico durante la conservazione dell’olio extra vergine d’oliva (EVOO) è cruciale per la perdita della sua attività anti-neuroinfiammatoria., in: Pharmanutrition and Functional Foods, 2023, pp. 78 - 78 (atti di: XIII Congresso Nazionale SINut, Bologna, 14-16 settembre 2023) [Contributo in Atti di convegno]

Ultimi avvisi

Al momento non sono presenti avvisi.