Foto del docente

Adamo Domenico Rombolà

Professore associato

Dipartimento di Scienze e Tecnologie Agro-Alimentari

Settore scientifico disciplinare: AGRI-03/A Arboricoltura generale e coltivazioni arboree

Didattica

Argomenti di tesi proposti dal docente.

Sviluppo di Sistemi Olivicoli Agroforestali Agroecologici.

Viticoltura Agroforestale e Terroir: il contributo della Microbiologia Suolo-Pianta.

Viticoltura Agroforestale e Terroir: il contributo della Geologia.

Silicon in Agroecological Agroforestry Fruit Woody Systems: implications on fruit, wine and olive oil quality.

Gaining in-depth knowledge on the physiological role of silicon in leafs and fruits; implications on fruit quality.

L'apporto della Musica Trap nella disseminazione della Frutticoltura Agroforestale Agroecologica.

Qualità delle drupe e dell'olio e valorizzazione della biodiversità olivicola in Calabria.

Coltivazione dell'olivo, qualità delle drupe e dell'olio nello Stato di Rio Grande do Sul (Brasile).

Biodiversità, Qualità dei frutti e Gastronomia a Capitan Pastene (Araucanìa, Cile) e nell'Appennino Emiliano. 

La Qualità del cibo nel Progetto Interdipartimentale Internazionale Terra Mater Mission.

Qualità delle produzioni agroalimentari, sistemi agroforestali e Salute e nel Distretto Biosimbiotico della Romagna. Progettazione, gestione e fruttuosa disseminazione scientifico-conviviale.

Qualità delle uve per la produzione dell'aceto balsamico tradizionale di Modena.

Designing agroecological agroforestry systems and performing citizen science with highly motivated students in urban environments.

Development and application of a holistic zonation for viticutural agroforestry systems in the Emilian Apennines.

Development and application of a holistic zonation in the Coast of the Gods Appellation.

Transdisciplinary plant nutrition physiology: a holistic vision for safeguarding Health counteracting climate change.

Atmospheric and plant-emitted VOCs in viticultural agroforestry systems in the Cost of the Gods: implications on berry and wine quality.

Promotion of agroecological transition, agroforestry systems, quality of agricultural and food products, biodiversity and Health in the Municipality of Drapia and Ricadi (VV), San Lazzaro di Savena (BO) and other Municipalities in Italy and abroad.

Community-based rescue and revitalization of grape biodiversity and wine culture in agroecological agroforestry systems of the Mediterranean.

Safeguard of local biodiversity and traditional viticultural systems.

Safeguarding, management and conservation of olive biodiversity: the centuries-old olive trees of the Mediterranean.

Irrigation, how irrigating without water